Anyukám keresztapja cukrász volt. Ma már sajnálom, hogy nem néztem többet, ahogy cukrászkodik. A keresztanyja pedig éveken át férje mellett dolgozott, Nénjinek hívjuk, s ő is nagyon szépen megtanult sütni. Egyik kedvence a Rákóczi túrós. Én is nagyon szeretem, végtelenül egyszerű és nagyon mutatós sütemény.
Nevét nem arról a Rákócziról kapta, hanem Rákóczi János szakácsmesterről, aki a század elején-közepén élt és tevékenykedett. A recept az 1937-ben megjelent Magyar Szakács című szaklapban is már belekerült, és az 1958-as brüsszeli világkiállításon is meg lehetett kóstolni. Tehát ez a lassan már 80 éves sütemény a mai napig nagy sikernek örvend. Akkor lássuk csak, én hogyan szoktam készíteni.
A tésztája egy omlós, linzer alap, ami nagyon jól nyújtható. A töltelék egy ízesített, mazsolás túrós egyveleg, a telejére pedig az el nem hagyható tojáshab és a baracklekvár kerül. Lekvárból én mindig csak házit szoktam használni, majd minden évben főzünk. Össze sem lehet hasonlítani a boltival. Tehát akkor a recept.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
20 dkg margarin
5 dkg kristálycukor
1,5 dl tejföl
3 tojássárgája
1 csipet só
1 cs sütőpor
1 citrom reszelt sárga héja
A töltelékhez:
1 kg tehéntúró
6 tojássárgája
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
3 dl tejföl
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt sárga héja
3 tojásfehérje
Illetve ha nagyon folyós lenne a krém, akkor búzadarával, vagy darált keksszel lehet sűrűbbé tenni.
A tetejére:
6 tojásfehérje
25 dkg porcukor
sárgabaracklekvár
Elkészítés:
- a tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egy omlós tésztát gyúrok. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kezem melegétől nagyon lággyá válhat. Ha túl keménynek találjuk, tejföllel lehet lágyítani, ha túl lágy, akkor még lisztet kell bele szórni.
- ha készen van, akkor kb 3-4 cm vékonyra kell kinyújtani. Úgy lesz finom, ha a tészta vékony a túrótöltelék alatt. Nem is szabad vastagabbra hagyni. Így én sütőpapírral kibélelet gáztepsiben szoktam sütni. Az a legjobb.
- a tésztát villával megszúrkálom kissé, hogy a sütésnél keletkezett gőz el tudjon távozni. Így nem törik meg a tésztám.
- a tésztát körülbelül 10-15 perc alatt elő kell sütni, előmelegített sütőben, közepes lángon.
- a túrós tölteléket a hozzávalókból el kell készíteni. Ha valaki nem szereti a mazsolát, akár ki is lehet hagyni. (Mi nagyon szeretjük, én soha nem hagyom el a mazsolát). A felvert tojásfehérje lazítani fogja a tölteléket, ezt már csak a végén kavarom bele.
- a tölteléket egyenletesen rákenem a tésztára, visszatolom a sütőbe, s még kb 25 percig sül. Akkor jó, ha a túró már kicsit elkezd barnulni a tetején. Kiveszem a sütőből.
- A tojásfehérjét félig felverem, majd a cukrot apránként hozzáadva kemény habbá verem. Csillagcsöves habzsákba töltöm, és a túrókrémet berácsozom vele. Így lesz a legszebb. A sütőbe visszatolva kb. 20 percig sül. Ekkor a sütés erősségét kb. 130 ºC-ra mérsékelem, és a habot további kb. 30 percen át így szárítom. (Sütője válogatja, meddig kell szárítani.) Akkor jó, ha a tetején lévő hab szép aranybarna lesz és kiszárad.
- Amíg még meleg, a habrácsok közé vékonyan baracklekvárt nyomok, ezt is habzsákból. Meleg vízbe mártott késsel szoktam, kockákra szeletelni.
Szeretettel: Kriszti
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: