A születésnapi tortám

Tegnap volt a születésnapom. A 16. 🙂 Na jó nem, ezt szorozzuk meg kettővel. 🙂 De néha tizenhatnak érzem magam, ami nem feltétlenül rossz, sőt.

Ezen alkalomra elkészítettem a már hagyománnyá vált eper tortát, az Öcsémnek és nekem, ugyanis öt nap különbséggel ünnepeljük a szülinapunk. Csak ő öt évvel fiatalabb.

Történt egyébként még évekkel ezelőtt, hogy anyukám keresztapja, aki már sajnos nem él, minden évben epertortát sütött nekünk a születésnapunkra. Most sajnálom, hogy nem kerestem elő képet, de ami késik, nem múlik. Volt sima epertorta, és volt emeletes is. Mindig nagyon vártuk, hogy Pali süssön nekünk süteményeket, még idős korában is rendszeresen sütött. Tényleg nagyon sajnálom, hogy nem álltam mellette többet….

Na szóval, megsütöttem szombaton este az emeletes epertortát. Nem volt benne semmi nehéz. A krémet is én találtam ki hozzá. Mivel nem nagyon szeretjük a vajkrémes krémeket, így muszáj voltam valami tejszíneset készíteni. Mindenki azt mondta, hogy nagyon finom lett.

Kettő tortakorongot sütöttem, egy 28 és egy 18 centis formában, így tudtam egymásra tenni. A nagyobb kakaós piskóta volt, a kisebb sima piskóta. Most nem írom le, hogy hogyan kell a piskótát sütni, korábban volt róla szó.

A krém hozzávalói:

  • kb 1 kg eper + 10 dkg cukor
  • 600 ml habtejszín
  • 2 db zselatinfixé s 2db habfixáló

Ezen kívül én még félretettem kb fél kiló nagyobb szem epret, a díszítéshez.

A krémhez az epret meg a cukrot felfőztem, mintha lekvárt akartam volna főzni. Nem sokáig, csak míg elkezdett puhulni az eper. Ezután leturmixoltam az egészet, majd megvártam, míg kihűlt. A tejszínt felvertem jó keményre. Az epervelőhöz adtam két jó nagy kanál felvert tejszínt, s alaposan simára kevertem. (Pont olyan okok miatt, mint mikor rántást akarok készíteni. ) Ezután alaposan elkevertem az egész tejszínt az eperrel. Kellet még bele kb két evőkanál porcukor. Ez ízlés dolga, én megkóstoltam közben, hogy mennyire édes. Még véletlenül sem szabad bele kristálycukrot tenni, mert az nem fog benne elolvadni, s majd ropog a fogunk alatt. Az pedig nem túl kellemes érzés. Közben a zselatinfixet meg a habfixálót is belekevertem a krémbe. 

A tortákat háromba vágtam, s a krémmel elkezdtem megtölteni, az alábbi módon:

  • az alsó tortakorongra krémet kentem, majd szeletekre vágott eperrel beborítottam. Ide nagyon jó a nem túl szép, vagy nagyon nagy eper, nem fog látszódni. A szebbeket kell meghagyni díszíteni.
  • jött a következő tortalap, krém és eper.
  • a legfelső, nagy tortalapot csak bekentem, de arra nem tettem epreket. Erre került rá a kis tortalap alja.
  • ezt is rétegeztem a krémmel, illetve az eperrel.
  • miután elkészült, a külsejét is bekentem a krémmel, s feldíszítettem.

szülinapi torta torta

Szeretettel: Kriszti

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!