A mai napra ismét egy süteményt hoztam. Egy olyan süteményt, ami azokból a hozzávalókból készült, ami éppen volt itthon. Sokszor szoktam ilyet csinálni. Megnézem mi van a hűtőben, a kamrában, aztán kitalálom, hogy mit lehetne abból készíteni. Ugyanis a süteményeknek mindig van egy alapjuk. Vagy egy piskótás alap, vagy egy joghurtos muffin alap, vagy élesztős-vajas, vagy kenyértészta és még sorolhatnám. Nagyon sok mindent ki lehet találni, csak egy kis fantázia kell hozzá, no meg némi ismeret is, ugyanis azt azért tudni kell, hogy ha A és B dolgot összekeverem, akkor mi fog belőle kisülni. 🙂 Szó szerint.
Szoktam kísérletezni mentes dolgokkal is, mint cukor, liszt, vagy gluténmentes sütik, érdekes tapasztalat az, hogy melyik liszt hogyan viselkedik. A rizs és zabliszt például remek a piskótás alapokba. A rozs és a zabliszt keverékéből már készítettem kenyérlángost is, igaz, nem lett annyira magas és puha, mint a hagyományos, BL 55-ös fehér lisztből, de finomnak nagyon finom lett.
Na szóval. Volt itthon alma, meg egy csomó olyan hozzávaló, amiből piskótát vagy muffint lehet készíteni. Meg zabpehely, egy kis száraz vörös bor (nagyon jót tesz a süteményekkel)…. így készült az alábbi sütemény. Még nem találtam ki a nevét, jöhetnek az ötletek.
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 3 ek joghurt
- 3 ek olaj
- 3 ek barna cukor (de el is lehet hagyni)
- 6-8 darab alma, héjastól, reszelve
- egy marék mazsola (én ugye mindenbe teszek mazsolát, mert szeretem, de elhagyható)
- nagyszemű zabpehely, kb 15 dkg
- 1 cs sütőpor
- 1 dl száraz vörösbor
- 3 ek rizsliszt
- 1cs vaniliás és 1 cs csokis pudingpor
- 2 ek kakaópor
- egy csipet fahéj
- dió (mondjuk én most nem tettem bele, de biztosan nem rontja el)
Ez nem egy túl bonyolult sütemény, nem is pepecseltem sokáig az elkészítésével. Gyakorlatilag a nedves és a száraz hozzávalókat külön-külön egy tálban összekavartam. (Azt ugye nem kell leírnom, hogy melyik a száraz és melyik a nedves hozzávaló. 🙂 ) Még a tojást sem szedtem ketté, egyben vertem fel.
Miután a lisztes-zabpelyhes keveréket hozzáadtam a többihez, utána kavartam bele az almát. Azért azt meg kell nézni mennyire lesz lágy így a tészta. Egy közepesen lágy, piskótaszerű tésztát kell kapjunk. Ha túl folyós, akkor bizony tenni kell még bele vagy rizslisztet vagy zabpelyhet.
Miután összekavartam, ment az egész egy gyümölcskenyér meg egy tortaformába (18 cm-es), mivel elég sok lett, így inkább kettőbe öntöttem bele. Körülbelül egy órán át sült.
Pár nappal később, mikor volt még egy kis maradék belőle, feltuningoltam. 🙂 Banános és csokis pudingot főztem (cukor nélkül, én mindig cukor nélkül főzöm); felszeleteltem pár banánt, s a maradék sütit rétegeztem a pudinggal és a banánnal, mint a somlói galuskát. Így is nagyon finom lett.
UI: bort azért tettem bele, mert előtte húst pácoltam, s kimaradt. 🙂
Szeretettel: Kriszti
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: