Mindjárt jön a kedvenc hónapom, illetve a kedvenc gyümölcsöm szezonja! Igen, a május és igen, az eper. A május a születésnapom miatt, naná. Az eper meg…az eper meg azért, mert édes, finom, és bármit lehet belőle készíteni. Imádom. Mikor kicsik voltunk, és otthon még volt konyhakert, rengeteg eperpalántánk volt. Mikor már szezonja volt a gyümölcsnek, kosárszámra szedtük naponta. Egyszer anyukám nem túl jól készített el egy epertortát. Ki akarta dobni, de az éppen nálunk vendégeskedő ismerős hölgyemény előtte kiette belőle az epret.
Aztán öcsém és én, mert egy hónapban van a születésnapunk (5 nap különbséggel), mindig epertortát kaptunk anyukám keresztapjától. (Tudjátok, aki cukrász volt.) Öcsém egyszer az én születésnapomra egy láda epret hozott. Illetve volt olyan, hogy vettem a piacon két kiló epret, kiültem a főtérre, s megettem az egészet egyedül. Akkor mondjuk nem voltam túl boldog. Kellett az eper. 🙂
Szóval mint látjátok rengeteg sztorim van ehhez a gyümölcshöz. Álljon itt az egyik kedvenc receptem, egy főzős újságban találtam meg. Már többször készítettem, nagyon-nagyon finom. A neve: epres sztracsatella torta. Naná, hogy finom, tele van eperrel és csokival! Az eredeti receptet én kicsit megmódosítottam, ugyanis megdupláztam az adagokat. Az újságban 22 cm-es tortaformára vannak írva az adagok, de én a nagy, 28 centisben készítettem el, erről lesz a kép. A recept, amit leírok, az viszont az eredeti.
Hozzávalók a piskótához:
- 4 darab tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 2 dkg sötét kakaópor (én a hollandira esküszöm)
- 2 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 3+1 dl hideg tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg fehér csokoládé (én néha csalok, és vegyesen teszem a rendes csokival)
- 1 cs zselatin fix
- 5 dkg étcsoki
- 30 dkg eper (minél több, annál jobb)
Elkészítés:
- a tészta hozzávalóiból piskótatésztát kavarok, s egy lisztezett 22 cm-es tortaformába öntöm. Kb. 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsül. Tűpróbával szoktam ellenőrizni.
- a krémhez a 3 dl tejszínt a vaníliás cukorral habbá verem, majd felhasználásig hűtőbe teszem.
- a fehér csokit a maradék 1 dl tejszínnel mikróban vagy gőz felett megolvasztom.
- a habot és a fehér csokit óvatosan összeforgatom, s én egy zacskó zselatin fixet szoktam bele szórni. (Ha valaki jobban szereti a rendes zselatint, vagy a zselatin lapokat, az is jó. Én lusta vagyok. 🙂 )
- az eredeti recept azt írja, hogy a megmosott, feldarabolt epret a piskótára kell ráhalmozni, s erre jön rá a krém. Na én ezt úgy szoktam, hogy a krémből kiveszek kb két kanálnyit (ez kell majd a torta külsejének díszítéséhez), a maradékba belekeverem az epret. Aztán a tortát kettőbe, vagy háromba vágom, s ezzel a krémmel töltöm meg a piskótát.
- a maradék krémet a piskóta külsejére és tetejére kenem.
- az étcsokit gőz felett megolvasztom, a tortára csurgatom, s kanállal bele-bele forgatom, hogy márványos mintát kapjak.
- ha van kedvem, és még maradt eper, a torta oldalát és tetejét is ki szoktam díszíteni.
Szeretettel: Kriszti
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: