Amúgy almás-krémes a sütemény neve, de annyira finom és annyira ki van találva, hogy tényleg álomszerű. Ahogy az almás tölteléken a pudingos krém szétterül, s erre jön még rá egy tejszínhabos réteg….nem diétás sütemény. 🙂
Már nem is emlékszem, hogy mikor sütöttem először. Szerintem ezt a receptet is anyukám találta, valahol a világhálón. Nagyon jó vendégvárónak, mert mutatós, viszont nem bonyolult elkészíteni.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 2 cs vaniliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 4 tojás
A fenti hozzávalókból gyors mozdulatokkal egy omlós tésztát gyúrok, amit egy kivajazott, lisztezett tepsibe nyújtok bele. Ujjnyi vastagra kell kinyújtani, az a jó, ha a tésztaréteg csak mutatóban van. 🙂
Hozzávalók az almás krémhez:
- 1,2 kg alma (már lereszelt állapotában)
- 1,5 dl almalé
- 1,5 dl tej
- 1 kk fahéj
- 2 cs vaniliás cukor
- 4 ek cukor
- 2 cs vaniliás pudingpor
A fenti hozzávalókból elkészítem az almás krémet. Az almát meghámozom, és lereszelem. Megdinsztelem, rászórom a cukrokat, illetve az almalevet. A pudingport a tejjel kikavarom, s miután az alma megdinsztelődött, ráöntöm. Folyamatosan kavarom, míg besűrűsödik. Az almás krémet rákenem a tésztára, s előmelegített, 170 fokos sütőben kb 30-40 perc alatt megsül.
Hozzávalók a vaniliás krémhez:
- 9 dl tej
- 3 cs vaniliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 25 dkg rama
A fenti hozzávalókból elkészítem a vaniliás krémet. Kb 7 dl tejet felforralok a cukorral, közben a maradék 2 deciben simára keverem a pudingport. Mikor a tej már forr, beleöntöm a pudingot, s sűrűre fűzöm. Kissé kihűtöm, s habosra kavarom a margarinnal. Mikor már teljesen kihült a vaniliás krém, illetve a megsült almás alap, akkor az alma tetejére egyenletesen rákenem a vaniliás krémet
A tetejére felverek egy 500 ml-es tejszínhabot. Ezt is rákenem egyenletesen, s az egészet megszórom csokireszelékkel.
Most meg is éheztem erre a sütire, lehet ez lesz a hétvégi sütögetés témája. 🙂
Szeretettel: Kriszti
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: