Vagy meggytorta. A Fekete-erdei meggyessel nagyon régen találkoztam először. Lehettem vagy 13 éves, mikor anyukám a receptet felfedezte egy újságban. Nagyon megtetszett, s arra gondoltunk, hogy mivel két nap múlva Húsvét lesz, így elkészítjük az ünnepre. Szombaton sütöttük meg a tortát, de apának és az Öcsémnek annyira ízlett, hogy nem maradt belőle másnapra.
Utána sok éven keresztül nem csináltunk ilyet, kicsit macerás, meg amúgy nem is jutott eszünkbe. Aztán egyszer az egyik munkahelyemen ilyen tortát vittem be a születésnapomra. Utána a kollégák minden alkalomra ilyet kértek (meg kenyérlángost….). Azóta nagyon sokszor sütöttem, volt már egyszerű vasárnapi torta, “csak úgy” torta és születésnapi torta. Mindenhogy tökéletes. 🙂 Elkészíteni sem nehéz, csak sokáig tart. Egy kakaós piskótát kell sütni, amibe tejszínt és meggyet töltünk, s a tetejét is azzal, meg csokireszelékkel díszítjük. Nem nagy ördöngösség.
Hozzávalók a piskótához:
- 10 dkg liszt
- 8 dkg étkezési keményítő
- 2 ek kakaópor
- 1 cs sütőpor
- 6 darab tojás
- 4-5 ek víz
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
Ezekből a hozzávalókból egy 26-28 cm-es tortaformában kakaós piskótát sütök. Ha kihűlt, akkor három lapba vágom. Ha nagyon duci, akkor négybe.
Hozzávalók a meggyes krémhez:
- 1 nagy üveg magozott meggy (nekem néha kettő sem elég….)
- 2,5 dl meggylé
- 4 dkg cukor
- kevés fahéj, citromhéj
- 1 ek étkezési keményítő
Hozzávalók a tejszínhez:
- 9 dl tejszín (én két 500 ml-set szoktam venni)
- 6 dkg porcukor
- 1 cs zselatin (ha meggle tejszínt veszünk, vagy hulalát, akkor nem nagyon kell bele, csak zselatin fix, mert az önmagában is elég kemény szokott lenni. No meg édes, tehát csak óvatosan a cukorral.)
Továbbá: cseresznye vagy JÓ minőségű pálinka, csokireszelék
Elkészítés:
- a töltelékhez a meggybefőttet leszűröm, és kb 20 szemet félreteszek a díszítéshez
- 2,5 dl meggylevet lábosba öntök, hozzáadom a cukrot, fahéjat, citromhéjat, és felforralom.
- 2 ek hideg vízben simára keverem az étkezési keményítőt és a meggyhez adom.
- sűrűre főzöm, s hozzákeverem a meggyszemeket is. Kihűtöm. (Ha nem így tennék, akkor a meleg meggytöltelék eláztatná a tejszínt! Erre figyelni kell!)
- a tejszínt a porcukorral kemény habbá verem, s beleszórom a zselatinfixet (ha nem túl kemény)
- az alsó tortalapot egy tálcára teszem (nekem van olyan kerek fa lap, amit tudok forgatni, megkönnyíti az ember életét). és kissé meglocsolom a pálinkával.
- habzsákból 3 dundi gyűrűt nyomok a tetejére, ebbe a “járatba” fogom majd belekanalazni, óvatosan, a kihűlt meggyes tölteléket.
- ha ez kész, ráteszem a középső tortalapot, amit szintén meglocsolok pálinkával, habgyűrűket nyomok rá, s belekanalazom a meggyet.
- az utolsó tortalapot a tetejére teszem. Ezt oldalt, no meg persze a tetején megkenem a tejszínnel, a torta tetejét pedig a maradék meggyszemekkel és csokireszelékkel díszítem.
- ha még van kedvem, akkor az oldalát is megszórom csokireszelékkel.
Szeretettel :Kriszti
Hű, de szép….! 🙂