Süteményt sütni, hát még enni, egy nagyon jó szombat délutáni program, amikor odakint esik az eső, és hideg van. Namármost, aki nem olyan szerencsés, hogy bármit ehet és nem hízik tőle, annak nagy kihívást jelent az, hogy hogyan is készítsen olyan süteményt, ami finom is, meg azért csökkentett a kalóriatartalma. Mert én igenis figyelek ezekre a tényezőkre is, nem hóbortból, hanem mert fontosnak tartom a saját és környezetemben élők egészségét. Így gyakran kísérletezem olyan süteményekkel, amelyekben nincs fehér liszt és cukor sem. Ezek nélkül is klasszul el lehet készíteni, gyakorlatilag bármit. Liszt helyett én már használtam darált diót, reszelt céklát, sőt a mostani süteményemben reszelt répa volt, térfogatnövelőnek. Nem lehetett rajta érezni, pedig volt kritikusom is! 🙂
Van egy olyan sütemény, hogy boci szelet. Én ezt alakítottam át, formáltam át, úgy, hogy liszt és cukormentes legyen. Az eredmény szerintem nagyon finom lett és még lelkiismeretfurdalásom sem volt. Megpróbálom pontosan leírni, hogy hogyan készült, bár ez egy ott helyben kitalált sütemény volt, s nem biztos, hogy mindent pontosan lemértem. 🙂
Hozzávalók:
- 6 darab tojás, szétválasztva
- 1 evőkanál méz
- kb 50 dkg reszelt répa
- 10 dkg darált dió
- 2 ek rizsliszt
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg nagyszemű zabpehely
- 2 ek kakaópor
- 1 tk fahéj
- 2 dl száraz vörösbor (elhagyható)
- 50 dkg túró, bele mazsola (elhagyható), reszelt citrom és narancshéj, 1 ek méz
Elkészítés:
- a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a mézzel és a borral habosra keverjük
- a száraz hozzávalókat (kék színnel kiemelve) elkeverjük egymással és hozzákeverjük a sárgájához
- a fehérjét habbá verjük, s óvatosan összevegyítjük a sárgás keverékkel
- beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe
- a tésztába belekanalazzuk az előre elkészített túrót, kis halmokat rakunk bele, én még kicsit bele is nyomkodtam
- 170 fokos sütőben kb 45 percig sül, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e már
Nagyon finom lett. Kísérletezzetek bátran!
Szeretettel: Kriszti
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: