I have a dream, ahol szalonnadarabok vannak a pogácsákban

….mondta ezt a mondatot drága kolléganőm, mikor megkérdeztem tőle, hogy mennyire elvetemült ötlet az, hogy ha a szakmai napra készülő pogácsába szalonnadarabokat sütök.

Sós süteményt, én nem is tudom miért, de nem sütök olyan gyakran, mint kellene. Jó, de, sejtem az okát, ez az egy olyan dolog, aminél nagyon, de nagyon vissza kellene fognom magam….mert a pogácsa, meg a sós sütemények úgy általában, sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mint az édes sütemények. Már nem a megsütésük, hanem az, hogy miután kisült, fel ne faljam az egész tepsivel…. 🙂 Nagymamám sütött kemencében olyan fonott kalácsot, ami sós volt, és megszórta a tetejét köménymaggal. Földöntúli boldogság az, amikor kivesszük a kemencéből a kész kalácsot, még meleg, kettétörjük, illatozik, s beleharapunk…. (utána persze megüli az ember gyomrát a forró tészta, de kit érdekel, amikor isteni az íze).

Sós süteményt bárhová lehet készíteni, s szerintem van az a helyzet, amikor jobban be is vágódunk vele. Pl egy férfi bulin. 🙂 Nyilván a pasik a sör mellett jobban örülnek egy szalonnás pogácsának, mint valami krémes, csokis akárminek. Higgye el nekem mindenki, hogy megéri a belefektetett energiát az a pogácsa! Legalább is nekem.

Na ott tartottam, hogy szalonnadarabok a pogácsában. Van nekünk anyukámmal egy medvehagymás pogácsa receptünk. Nem tudom, anya honnan szerezte, de zseniális az a recept, elrontani nem lehet, s még másnap, harmadnap is puha a tészta. Igaz, hogy az eredeti neve medvehagymás, viszont bármivel lehet helyettesíteni, én például sajttal szoktam készíteni. Most meg ugye beújítottam, és bacon darabokat és napraforgó magot szórtam a tésztába. Így is isteni lett. Szóval csak a kreatívságunkon múlik, hogy mivel töltjük meg azt a pogácsát. Már most szólok, hogy ha egy teljes adagot készítünk, akkor három gáztepsire való adag lesz belőle.

Hozzávalók:

A kenéshez pedig:

Elkészítés:

Mindenkinek önuralmat kívánok! 🙂

Szeretettel: Kriszti

Tovább a blogra »