I have a dream, ahol szalonnadarabok vannak a pogácsákban

….mondta ezt a mondatot drága kolléganőm, mikor megkérdeztem tőle, hogy mennyire elvetemült ötlet az, hogy ha a szakmai napra készülő pogácsába szalonnadarabokat sütök.

Sós süteményt, én nem is tudom miért, de nem sütök olyan gyakran, mint kellene. Jó, de, sejtem az okát, ez az egy olyan dolog, aminél nagyon, de nagyon vissza kellene fognom magam….mert a pogácsa, meg a sós sütemények úgy általában, sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mint az édes sütemények. Már nem a megsütésük, hanem az, hogy miután kisült, fel ne faljam az egész tepsivel…. 🙂 Nagymamám sütött kemencében olyan fonott kalácsot, ami sós volt, és megszórta a tetejét köménymaggal. Földöntúli boldogság az, amikor kivesszük a kemencéből a kész kalácsot, még meleg, kettétörjük, illatozik, s beleharapunk…. (utána persze megüli az ember gyomrát a forró tészta, de kit érdekel, amikor isteni az íze).

Sós süteményt bárhová lehet készíteni, s szerintem van az a helyzet, amikor jobban be is vágódunk vele. Pl egy férfi bulin. 🙂 Nyilván a pasik a sör mellett jobban örülnek egy szalonnás pogácsának, mint valami krémes, csokis akárminek. Higgye el nekem mindenki, hogy megéri a belefektetett energiát az a pogácsa! Legalább is nekem.

Na ott tartottam, hogy szalonnadarabok a pogácsában. Van nekünk anyukámmal egy medvehagymás pogácsa receptünk. Nem tudom, anya honnan szerezte, de zseniális az a recept, elrontani nem lehet, s még másnap, harmadnap is puha a tészta. Igaz, hogy az eredeti neve medvehagymás, viszont bármivel lehet helyettesíteni, én például sajttal szoktam készíteni. Most meg ugye beújítottam, és bacon darabokat és napraforgó magot szórtam a tésztába. Így is isteni lett. Szóval csak a kreatívságunkon múlik, hogy mivel töltjük meg azt a pogácsát. Már most szólok, hogy ha egy teljes adagot készítünk, akkor három gáztepsire való adag lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin (tényleg, két kocka)
  • 2 egész tojás
  • 1 nagy doboz tejföl (a 450 ml-es)
  • 5 dkg élesztő (egy kocka)
  • 1,5 dl tej
  • két csapott ek só

A kenéshez pedig:

  • 15 dkg margarin, én kicsit felmelegítem, hogy kenhető legyen
  • és bármi, amit bele akarunk tenni
    • medvehagyma, finomra vágva VAGY
    • 20dkg reszelt sajt VAGY
    • 10 dkg bacon szalonna kockák VAGY/ÉS
    • napraforgómag, tökmag

Elkészítés:

  • az élesztőt egy pici cukorral felfuttatom a tejben, úgy, hogy a tetejére szórok egy kis kanál lisztet. (Így jobban felfut.)
  • a margarint elmorzsolom a liszttel, beleütöm a tojást, hozzáadom a sót meg a tejfölt
  • miután felfutott az élesztő, hozzáadom a lisztes keverékhez, s sima tésztává dagasztom. (Minimum  egy negyed óra kell neki.) Ha túl lágy lenne, akkor még teszek hozzá lisztet.
  • letakarva, meleg helyen kb egy órán keresztül kelesztem.
  • a 15 dkg margarint kissé megolvasztom, ebbe kell belekavarni a medvehagymát, vagy a reszelt sajtot, vagy amit akarunk, mert ezzel a masszával fogom majd megkenni és hajtogatni a tésztát.
  • miután a tészta megkelt, ujjnyi vastagra kinyújtom, s megkenem a margarinos keverék felével. Ezután elkezdem hajtogatni, az a jó, ha minél többször hajtom meg. Én úgy szoktam, hogy behajtom a tészta két szélét a közepéhez (mint a papírhajtogatásnál.) Megkenem ismét a margarinnal, utána megint hajtok rajta egyet, megint megkenem a maradék margarinnal, s ráhajtom a maradék tésztát is. Letakarva 15 percig pihen.
  • ezután ismét elkezdem a hajtogatást. Megkenni ugye már nem kell, meg nem is lenne mivel, mert elfogyott a margarin. 🙂 Ismét kinyújtom a tésztát, s meghajtogatom. Megint letakarom, s 15 percig pihen. Harmadjára is elvégzem a hajtogatást.
  • végül kinyújtom ujjnyi vastagra. Ha nagyon sok időm van, akkor szép kis pogácsákat szaggatok, pogácsaszaggatóval. Ha nincs, akkor meg csak felkockázom. A tetejét mindenképp tojással meg kell kenni, hogy szép piros legyen. Lehet rá reszelt sajtot szórni még, vagy magokat.
  • 170 fokos sütőben kb 45 percig sül.

Mindenkinek önuralmat kívánok! 🙂

Szeretettel: Kriszti

12923363_1129159203801032_6928048064758842231_n

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!