Természetesen ilyenkor reggel korán, fél ötkor felkelek, hogy bedagasszam az angol édes zsömlét.
Komolyan mondom, tényleg ez történt. Egész éjszaka hánykolódtam az ágyban, fél ötkor pedig úgy döntöttem, hogy én nem forgolódom tovább, hanem felkelek. Lementem a konyhába, és elkezdtem bedagasztani a tésztáját ennek a hagyományos angol húsvéti zsemlének. Igazából hívhatnák karácsonyinak is, legalább is a hozzávalók és az illat miatt. Nagyon jó volt így reggel sürgölődni a konyhában, a madarak már csiripeltek, én meg szorgalmasan dagasztottam. Míg kelt a tészta, természetesen majdnem visszaaludtam, de aztán reggel nyolc órára már ott volt a gőzölgő zsemle az asztalon. Persze “krisztisre” formáltam már a tésztát is, mert nem instant, hanem friss élesztőt használtam, nem áfonyát, hanem aszalt barackot tettem bele, és keresztet sem rajzoltam a tetejére, mert nem tetszett úgy. Cserébe viszont lekentem tojással. A végeredmény szerintem isteni lett, igazi vajjal, kávé mellé meg még tutibb.
Akkor tessék a recept, hogy én hogy formáltam át.
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 10 dkg barna cukor
- 6 dkg puha vaj
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 2 db tojás
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg mazsola beáztatva, lecsepegtetve
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- az élesztőt tejben megfuttatom, a szokásos módon
- közben egy tálba belehalmozom a hozzávalókat, s ha kb 15 perc alatt az élesztő is megkelt, akkor azt is
- kézzel megdagasztom a tésztát, letakarva, meleg helyen, kb egy órán át kelesztem
- miután megkelt, kis cipókat formálok belőle. Én most csináltam három fonatot is. Lehet, hogy legközelebb az egészet kis fonatokban fogom elkészíteni. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe teszem (vagy amibe elfér), és lekenem tojással a tetejét.
- előmelegített sütőbe tettem, s nekem kb 170 fokon olyan 40-45 perc alatt sült meg.
Szeretettel: Kriszti
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: