Fonott kalács és a nagymamák

Nagymamámnak, az egyiknek, van otthon kemencéje. A magam részéről oda vagyok érte, minden vágyam, hogy ha egyszer majd lesz egy saját házam, akkor legyen nekem is kemencém. Olyan ízű almáslepényt, fonott kalácsot azóta sem ettem. A kemencében sütésnek meg van a hangulata. Ahogy az ember először összeszedi a fát, berakja a kemencébe, jól bemelegíti, majd beteszi a süteményt, s várja, hogy csodásan megsüljön. Láttam régebben egy párszor, hogy mama hogyan csinálja. Főleg, ha odakint nagyon hideg van, akkor különösen jó odabújni a kemence mellé. Papám is mindig ott ült mellette, és én is gyakran dőltem neki.

Mamám mutatta meg, hogyan kell fonni a kalácsot. Lehettem vagy 12 éves, nem több annál. Ő fonta kétszeresen, meg háromszorosan is. Gyakorlott mozdulatokkal először megcsavarta a rudakat, majd jól összefonta, tekert rajta kettőt és kész. Már lehetett is tojással lekenni és mehetett a kemencébe. Először nagyon béna voltam, sehogyan sem akart megtekeredni az a kalács…. 🙂 de utána gyakoroltam sokat, s nem mondom, hogy ma már olyat tudok sütni mint a mama…..de azért elég sokat fejlődtem.

Ezen kívül van nekem egy szakácskönyvem is. Anyáé volt, előtte meg az ő anyukájáé, meg a dédié, s lehet, hogy még előtte is volt valakié. Na mindenesetre, én már minimum a negyedik generáció vagyok, aki használja ezt a szakácskönyvet. Valamikor 1900 elején íródhatott, sajnos a borítója már elveszett, így nem tudom mi a pontos címe.

Az viszont biztos, hogy a legjobb sütemény receptek ebből a könyvből kerülnek ki. Például fonott kalácsot, fánkot, túrós buktát mindig ebből sütök. Na meg a túró gombóc. 🙂

Mivel jön a Húsvét, így ebből a könyvből hoztam mára a fonott kalács receptjét. A leírtaknak én a dupláját szoktam készíteni, így lesz három fonat kalács a tésztából, pont belefér egy gáztepsibe. Nem lehet elrontani, foszlós, isteni az íze, melegen, másnap, bármikor.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Kulissza titkok:

Mutatok képet a kalácsról.

Illetve természetesen a szakácskönyvről is.

Szeretettel: Kriszti

Tovább a blogra »